Arthur’s Cave is one of eight cabins featured as part of the Channel 4 series, ‘Cabins in the wild with Dick Strawbridge‘. Miller Kendrick Architects, and our friends at EJ Ryder with the help of The Burford Farm Project produced a unique cabin within an incredibly tight 4 week schedule, with stunning results. Cut and Construct worked on the development of the purlin joints and produced the CNC cut Birch plywood parts that made up the structure and interior of the cabin.   Read More
British designer Max Lamb and Danish manufacture Really, produced 15 piece of free standing furniture for Milan design week showing the wide variety of techniques that can be used to fabricate furniture and 3D projects using Really’s newly developed recycled textile board. “Really” panels are manufacture from waste cotton, denim and wool, using high pressure and heat. Max Lamb’s installation for Really is on show until 9 April at Via Pietro Maroncelli 2017 as part of this year’s Milan design week. Cut and Construct worked with Max developing the CNC fabrication techniques used to produce the benches, prototypes leading to the final production run. Read More
Hackney based designers Tom and Fiona have just launched Witlof a kitchen design and build service. Built around a solid Birch Ply structure, using a wide range of natural materials, digital fabrication and hand finishing techniques, Witlof’s kitchens are chic, durable and functional. They are also very lovely people who we have enjoyed working with over the past couple of years. For more information go to : www.witlof.co.uk Tel: +44 (0) 7841 591065 info@witlof.co.uk     Read More
RDLAC Garden Room – @Studio_Bark The Garden Room is community project for Royal Docks Learning & Activity Centre in Newham, East London. This project is a charitable evolution of Studio Bark’s hugely successful Bark Live-Build 2015 project @ Warren Lodge, Norfolk. Studio Bark worked on this project because the whole team believes in the importance of community, diversity and education. Studio Bark have delivered a community garden space in RDLAC’s courtyard following a snappy two week live-build, in association with The University of East London. The structure itself is very simple, but incorporates a long pop-up hatch window (powered by reclaimed car-boot pistons), a modular (locally sourced) Douglas Fir skin and a modular green roof. Studio Bark Build Blog Studio Bark Twitter U-Build – @UBuild_UK Studio Bark have been developing their low-impact U-Build system for the past 16 months in association with engineering firm ‘Structure Workshop’ and CNC workshop ‘Cut and Construct’ (@cutandconstruct). U-Build has been designed to change the preconceptions of self-build and will be launched ‘officially’ in 2017 as part of a new Grand Designs series (watch this space). RDLAC Garden room presented the team with an opportunity to test the first full-scale prototype of the modular system. Studio […] Read More
Margin Collective’s charity pavilion is designed to raise awareness and resources for the Save the Children, Syrian child refugee crisis appeal, donations can be made to the appeal here. The parts were CNC cut from Spruce Plywood and then assembled onsite with wedges to secure the parts. Through the support of the RIBA, the winning proposal is on display at RIBA , 66 Portland Place part of the London Architecture Festival, from the 21st of June to the 6th of August 2016  Constructing Communities Exhibition. Read More
The sculptural acoustic diffuser for the atrium of the Lycee Francais School, Kensington, London was designed by Wayward Architects to reduce noise levels and add a sculptural feature. Cut and Construct worked with our old friends at EJ Ryder to cut, finish and install the 20 metre long structure, to the existing building. Credits : Designed by Wayward Architects, Plywood parts cut by Cut and Construct Ltd, Finishing and installation EJ Ryder Ltd. Read More
BBQ Lab is a smart new food concept at Dinerama ; a day-to-night street food market at Shoreditch Yard.  Studio Bark’s design reflects the BBQ Lab brand of technical experimentation, by referencing a laboratory aesthetic, incorporating copper piping, mood lighting and smoke. Head over to the Studio Bark portfolio for more photos and info. BBQ Lab at Dinerama, Shoreditch Yard, 19 Great Eastern Street, London EC2 Thu / Fri / Sat 12pm – midnight / Sun 12pm – 9pm / until 4th October 2015   Read More
Tokyo based architects Nonscale Co winners of the annual Triumph Pavilion competition, set up by competition organiser ArchTriumph have built a new center piece for the Museum Gardens of the V&A Museum of Childhood in Bethnal Green, East London. We provided CNC cut parts and materials for the Star Pavilion which is on display until 29th July.         Read More
This Dalston extension needed an imaginative solution to gain height and space from the small urban plot. MW Architects designed a lightweight double curved, self-reciprocating, cantilevering composite timber roof structure.  The roof curves in both directions, creating two lower corners towards the adjacent neighbour.  The curves also give the roof structural integrity for overhanging to shade the glazed elements. For more information go to : MW Architects [pictures: French + Tye]     Read More
The UK’s first level 6 eco home designed and built by Studio Bark  was featured in Grand Designs to high praise last night. The house is a great technical and creative achievement for Wilf and all at Studio Bark. We were very happy to be involved by CNC cutting the Birch Ply Bannister designed by Studio Bark, which in Kevin McClouds own words is ” a lovely balustrade “. Read More